• Snelle levering binnen heel Europa.
  • Zorgvuldig uitgekozen eerlijke & natuurlijke producten.
  • Advies op maat.
  • Bestellingen boven de €95,00 binnen NL gratis verzending.
  • Snelle levering binnen heel Europa.
  • Zorgvuldig uitgekozen eerlijke & natuurlijke producten.
  • Advies op maat.
  • Bestellingen boven de €95,00 binnen NL gratis verzending.

Guasha ☽

Guasha is een eeuwenoude Chinese geneeswijze die steeds populairder wordt in het Westen. Deze techniek wordt al duizenden jaren toegepast in China en andere Aziatische landen en staat bekend om zijn helende eigenschappen voor zowel mens als dier. Ik (Sanne) ben de afgelopen maanden vol enthousiasme begonnen aan de opleiding tot Guasha therapeut aan de Human & Horse Academy. Op deze pagina wil ik jullie graag wat meer vertellen over de herkomst van Guasha en hoe het wordt toegepast op zowel mensen als paarden.

Waar komt Guasha vandaan?

De oorsprong van Guasha ligt in de Chinese geneeskunde, waar het al meer dan 2000 jaar wordt gebruikt als een vorm van therapie. Het woord Guasha betekent letterlijk "schrapen van ziekte" en verwijst naar de techniek waarbij een speciale schraper over de huid wordt bewogen om stagnaties in het lichaam op te heffen. Deze stagnaties kunnen zich manifesteren als pijn, spanning, ontstekingen of andere klachten en worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding of energetische blokkades.

Hoe wordt Guasha toegepast?

Bij de toepassing van een behandeling wordt er gebruik gemaakt van een speciale schraper (doorgaans van edelsteen, maar er wordt ook regelmatig een munt gebruikt) Guasha werkt tijdens de behandeling met een speciale schrapende beweging in op het bindweefsel meridianen spieren en bloedvaten waardoor de weerstand van al deze delen en organen wordt gestimuleerd. Om optimaal te reinigen of te ontgiften is het wel aan te bevelen een aantal vervolgbehandelingen te ondergaan. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd en het lichaam zichzelf kan herstellen. Tijdens de behandeling ontstaat er een roodachtige huidverkleuring, bekend als "sha", die wordt gezien als een teken dat gifstoffen en blokkades in het lichaam worden afgevoerd,

Hoe en waar kun je Guasha toepassen?

Guasha kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals op de rug, nek, schouders, armen, benen en zelfs het gezicht. Het kan worden gebruikt bij diverse klachten, zoals spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, stress, allergieën en zelfs chronische aandoeningen. Ook wordt Guasha vaak ingezet ter preventie van ziekten en ter bevordering van de algehele gezondheid maar ook kan het gebruikt worden bij een warming up of cooling down in de versterkende vorm.

Hierbij een aantal voorbeelden waarbij je Guasha kunt inzetten bij de mens;

☽ Verlichting bij pijnklachten

☽ Nek, schouder en rugklachten

☽ Bij burn-out en stress klachten

☽ Fibromyalgie

☽ Versterken van immuunsysteem

☽ Stofwisselingsstoornissen

☽ Reumatische klachten

☽ Hoofdpijn en migraine

☽ Ter ontspanning

☽ Bij Guasha in het gezicht verzacht het fijne lijntjes, wordt de huid op een natuurlijke manier gelift en je huid wordt daarbij stralender en gezonder,

Hoe zit het met Guasha voor paarden en andere dieren?

Naast de toepassing bij mensen, wordt Guasha ook steeds vaker gebruikt bij dieren. Paarden kunnen ook enorm geholpen zijn met een behandeling bij voorbeeld bij klachten als spierpijn, stijfheid, ontstekingen en emotionele blokkades. Het verlicht de druk op zenuwen, bloedvaten en stimuleert de bloedsomloop. Door de speciale schraaptechniek kunnen stagnaties worden opgeheven, kan de doorbloeding verbeterd worden en daarbij worden er afvalstoffen afgevoerd. Bij het paard zie je de Sha natuurlijk niet zo goed ontstaan door hun vacht maar deze is er wel degelijk. De Guasha therapie helpt je paard sneller herstellen en ontwikkelen. Fysieke blokkades worden verwijderd, wat ook een positieve invloed heeft op het mentale gedeelte en algehele ontspanning in het lichaam. Je kunt je paard ook versterkend behandelen voor of een na een training (warming-up / cooling-down) zo lever je een bijdrage aan de algehele gezondheid van je paard of pony. Het is dus mogelijk om zelf te leren je paard versterkend te behandelen dit versterkt ook jullie band! Voor een therapeutische behandeling moet je echter wel op zoek naar een gediplomeerde Guasha-therapeut.

Hierbij een aantal voorbeelden waarvoor je Guasha kunt inzetten bij je paard:

☽ Ontgiften

☽ Bevorderen van de bloedsomloop

☽ Stimuleren van het lymfestelsel

☽ Ter ondersteuning bij herstel van blessures

☽ Verminderd spierkramp door teveel aan afvalstoffen in de spieren

☽ Stimuleren van het immuunsysteem-weerstand

☽ Voor mij bewegingsvrijheid

☽ Oplossen van emotionele blokkades

☽ Zorgt voor ontspanning en verminderd stress

☽ Heeft een dieptewerking tot aan de organen

☽ Verminderen van ontstekingen, pijnverlichting bij aandoeningen zoals artrose.

Kortom, Guasha is een eeuwenoude geneeswijze die nog steeds zeer effectief is voor het behandelen van diverse klachten bij zowel mens als dier! In de Chineese geneeskunde zijn lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden. Met Guasha behandel je dus zowel fysiek als mentaal. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben hebben over Guasha stel ze gerust!