• Snelle levering binnen heel Europa.
  • Zorgvuldig uitgekozen eerlijke & natuurlijke producten.
  • Advies op maat.
  • Bestellingen boven de €95,00 binnen NL gratis verzending.
  • Snelle levering binnen heel Europa.
  • Zorgvuldig uitgekozen eerlijke & natuurlijke producten.
  • Advies op maat.
  • Bestellingen boven de €95,00 binnen NL gratis verzending.

EDIX zadels een echt Nederlands bedrijf dat met passie, liefde en hoogwaardige materialen tuig voor paarden ontwikkelt en produceert en waar het welzijn van het paard altijd voorop staat. Onderstaand vind je wat informatie over zowel de boomloze zadels als de soft-tree zadels.

"Boomloos" rijden is een herintroductie van een andere, verfijnde manier van rijden, waarbij paard en ruiter door een wederzijds close contact communicatie opbouwen.

SOFT TREE ZADELS

Een soft-tree zadel wordt zo genoemd omdat het zadel meer gestructureerd is, in vergelijking met veel andere boomloze zadels. Toch zijn de Edix soft-tree zadels technisch gezien nog steeds een volledig boomloos zadel vanwege het ontbreken van een solide boom. De EDIX zachte boomzadels zijn opgebouwd uit verschillende flexibele zachte schokabsorberende lagen en met synthetische wol gevulde panelen, die zich volledig aanpassen aan de anatomie en de houding van het paard. Dankzij deze constructie bieden deze zadels de ruiter een smalle en uitgebalanceerde zit en bieden ze nog steeds een grote flexibiliteit en ruimte voor de wervelkolom en bewegingen van het paard.

De Edix zadels bevatten allemaal een verwisselbaar kop ijzersysteem. Deze krijg je er allemaal bij in een opbergmapje. Tevens is er de mogelijkheid om de kussens opnieuw te vullen. Ook is het zadel gemakkelijk aan te passen wanneer uw paard van anatomie verandert door groei- of spierontwikkeling door training. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om (tijdelijk) de zadelpositie te ondersteunen en of te corrigeren met een speciaal boomloos 8-pocket zadeldek.

De EDIX Y-singel systeem bestaat uit 2 voorste singelstoten en een derde Y- singelstoot. Samen zorgen ze ervoor dat de singel op meerdere manieren bevestigd kan worden om zodoende, afhankelijk van de bouw van het paard, een ideale stabiele fixatie van het zadel te garanderen.

BOOMLOZE ZADELS

Zowel de opbouw (het zadel zelf) als de onderbouw (de bijpassende onderlegger), van een boomloos zadel bestaan uit zeer flexibele componenten. Dankzij het volledig ontbreken van starre dragende delen laten alle spier- en lichaamsbewegingen, met name die van rug en schouders van het paard, een fijne communicatie tussen het paard en zijn ruiter vrij toe.

Zeker de ruiter die behoefte heeft aan meer “close-contact” en behoefte heeft aan meer gevoelsbeleving zal zich heel snel kunnen vinden in zadels die voldoen aan bovenstaande omschrijving.

Er is niets tegen een goed passend boomzadel, maar de ruiter gaat een enorme verantwoording aan. De starre boom (hout-, kunststof of staalconstructie) moet de golfbeweging van de rug steeds kunnen blijven volgen. Bovendien moet deze de druk op de rug juist verdelen en overbrengen. Leeftijd, training en voeding zijn van invloed op steeds maar wisselende spier- en lichaamsveranderingen. Daarom moet de passing van een boomzadel zeer regelmatig door een ervaren zadelmaker worden gecontroleerd en worden bijgesteld.

Helaas zien we vaak niet goed passende boomzadels. Gebrek aan kennis bij de ruiter over paarden, als ook waar goed harnachement aan moet voldoen, financiën, maar ook de enorme groei van de paardensport en de daarbij behorende groei in aanbieders van paardenharnachement zijn daar de oorzaak van.

Het zadel zelf, de bovenbouw, bestaat uit 2 delen. Het bovenste deel, het zitgedeelte voor de ruiter. En het onderste deel, de basis van het zadel. Met aan beide zijden ingebouwde en druk verdelende anatomisch gevormde lagen. Op de afwerking aan de onderzijde van synthetisch fleece bevindt zich eerst een laag van 16mm high density foam, met daarop 16mm dik schokabsorberend hoogwaardige kwaliteit neopreen. Over dit neopreen verbindt een nylon midden vlak, de aan beide zijden aangebrachte singelstoten. Deze 3 lagen worden afgedekt met een druk verdelende rubberen plaat van 4mm (polymer layer). Op de uiteindelijke afwerking van leder of synthetisch leder, bevindt zich vervolgens de druk verdelende ophanging van de fenders.

Onlosmakelijk verbonden met een boomloos zadel is een daarop afgestemde losse zadelonderlegger met inlages, de onderbouw van de boomloos zadel combinatie . In feite is het de basis van het boomloos zadel. De onderlegger tilt, mede door de 20mm hoge van links en rechts gescheiden speciale inlages, het zadel een stukje omhoog. Samen met de techniek van het zadel wordt er ruimte gecreëerd tussen de ruggengraat van het paard en de zadel combinatie. Vaak wordt dan gesproken over ruggenwervel vrijheid. In feite maken we hier kennis met het fenomeen “vermijding van drukpunten”. De onderlegger zorgt voor de eerste bijdrage aan het realiseren van ruggenwervelvrijheid en verdere verdeling van de druk van de ruiter op de paardenrug.

EDIX® onderleggers zijn opgebouwd uit een stevige doorgestikte en gewatteerde katoenstof met een binnenzijde van foam of vilt en aan de onderzijde in het bereik van het zitgedeelte echt Merino® bontvel of synthetisch wol. Tussen de katoenstof en de afwerking in het zitbereik bevinden zich, ten behoeve van de inlages, twee van links en rechts gescheiden inschuifvakken. Deze zijn door middel van klittenband te openen en te sluiten.

Deze vakken bieden ruimte voor het inbrengen van inlagen. Deze inlagen bestaan uit het duurzame druk verdelende materiaal 3Mesh. Verder beschikken alle EDIX® met synthetische wol afgewerkte onderleggers, extra, zowel links als rechts aan de bovenzijde van de pad, 3 kleine insteekvakken waar naar behoefte nog eens extra druk en positie verdelend materiaal kan worden ingebracht.

☽ Klik op de onderstaande link om naar de verschillende modellen te gaan;

https://www.equushape.com/c/equushop/zadels-barebackpads-en-hoofdstellen