• Snelle levering binnen heel Europa.
  • Zorgvuldig uitgekozen eerlijke & natuurlijke producten.
  • Advies op maat.
  • Bestellingen boven de €95,00 binnen NL gratis verzending.
  • Snelle levering binnen heel Europa.
  • Zorgvuldig uitgekozen eerlijke & natuurlijke producten.
  • Advies op maat.
  • Bestellingen boven de €95,00 binnen NL gratis verzending.

BLOG Elke maand een nieuwe blog voor alles omtrent Horses and you.

Maart-26, '24

TIPS Zadel check?

Wil je zelf zo nu en dan even je eigen zadel checken?

Wij hebben een aantal tips waarmee je alvast een beetje wat puntjes zelf kan nalopen! Het advies is elke 6 tot 12 maanden je zadel te laten controleren door een zadelpasser, maar het is natuurlijk ook fijn zelf een blik te kunnen werpen in de tussentijd.

⊱ Past je kopijzer? Voel met je hand zo een 2 a 3 vingers achter het schouderblad of het kopijzer van het zadel niet prikt of klemt. Is het kopijzer te krap kan je het op deze manier voelen, maar het komt ook voor dat de vorm van het kopijzer nou eenmaal niet bij het paard zijn of haar postuur past bijvoorbeeld een heel breed paard met weinig schoft heeft geen baat bij een V vormig kopzijer dit zal gaan prikken achter de schouders. Bij de schoft van het paard moet zeker 3 a 4 vingers ruimte aanwezig zijn in de kamer. Teveel ruimte tussen de schoft en het zadel duidt ook op een niet goed passend zadel of de verkeerde maat kopijzer.

⊱ Het zadel mag met draagvlak niet voorbij de laatste rib van het paard komen. Achter de 18de borstwervel bevinden zich de lendenwervels hieraan zitten geen wervels meer dus dit gedeelte van de rug kan geen zadel dragen. Dit gedeelte van de rug moet dan ook vrij blijven om veel problemen te voorkomen! Een te kort zadel vinden we ook niet fijn, het draagvlak moet wel optimaal benut worden zodat het gewicht van de ruiter mooi verdeelt word over de paarden rug.

⊱ Voel regelmatig zelf of het wol in de kussen van je zadel nog gelijk verdeeld is, zitten er oneffenheden in als hobbels of juist deuken? Of wordt de vulling wat slapper, en platter dan is het raadzaam een zadelpasser in te schakelen en je zadel te laten controleren. Ook zie ik vaak dat de vulling scheef gereden wordt en ze dus aan beide kanten niet meer gelijkmatig is. Is dit het geval dan is het tijd om het zadel op te laten vullen.

⊱ Wat ook erg belangrijk is, dat is de wervelkolom. Deze moet mooi vrij liggen zodat het paard optimaal kan bewegen, maar ook hier geldt weer dat het ook niet te breed moet zijn, en het draagvlak niet optimaal word benut.

Er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten waarop een zadel moet passen maar met deze kunnen jullie vast aan de slag dit te checken bij je eigen zadel!

Wat zijn typische tekenen van een slecht passend zadel?

⊱ Wanneer het zadel voor over kiept of juist achterover komt tijdens het rijden en het zadel dus niet in balans is en stabiel op de rug van het paard ligt. Dit kan zich ook uiten in klapperen aan de achterzijde, of het juist drukken van de kussen achterop de rug van het paard. Een paard moet fijn onder zijn of haar zadel kunnen bewegen zonder belemmeringen.

⊱Het schuiven van je zadel naar links of juist rechts.

⊱ Schuurplekken, drukplekken of witte haartjes

⊱ Gedrag van het paard als singelnijd, zadelnijd, bokken, staken of juist vluchten is natuurlijk een heel duidelijk teken dat er iets niet goed is. Dit doet hij altijd is geen excuus, dit gedrag komt natuurlijk altijd ergens vandaan.

Wij hopen dat jullie zelf vast aan de slag kunnen met deze punten !

Liefs Sanne & Djune- Ann

Jan-14, 2024

HELLO 2024

Nieuw jaar, dezelfde dromen met een nieuw logo en veel plannen!

Introductie Equushape

Onze eerste blog op de website dus het is nog eventjes wennen en we hebben besloten om te beginnen met een kleine introductie. De meeste van jullie kennen Equushape als zadelpasservice en deze dienst zullen we nog steeds aanbieden alleen we hebben nog maar "beperkte" plekken beschikbaar voor consulten. We hebben besloten in te krimpen in ons zadel aanbod en alleen door te gaan met EDIX saddles. Voor advies, controles en opvullen kun je dus nog steeds bij ons terecht maar we zijn erachter gekomen dat het commerciële zadel verkopen gewoonweg niet meer bij ons past.

Horses & you 2024

Equushape wil zich inzetten voor een volledig welzijn van je paard en jezelf! We zijn beide aan een nieuwe opleiding begonnen. Sanne is Guasha therapie voor paarden gestart en Djune-Ann leert alles over het uitmeten met een biotensor, ook zal zij zich meer gaan verdiepen bij de inzet van kruiden en supplementen.

We hebben afgelopen jaren een hoop klanten en paarden voorbij zien komen die een goed zadel voor hun paard zoeken of advies willen wat betreft hun huidige zadel omdat hun paard ongemak heeft tijdens het rijden. Hierbij zien we ook vaak dat het zadel meestal niet het enige "probleem" is. Het cirkeltje moet rond zijn waarbij de fysieke en mentale gesteldheid van zowel het paard als de ruiter heel belangrijk is. Gezondheid, voeding, ruiterfitheid en huisvesting speelt net zo goed een grote rol in de training als het juiste harnachement.

Webshop | Equushop

In 2023 zijn we tevens van start gegaan met onze Equushop online. We hebben een klein assortiment met een aantal fijne producten voor het paardvriendelijk trainen, houden en verzorgen van je paard. Neem gerust eens een kijkje via het kopje Equushop. Onze ambitie is zeker geen grote webshop maar een zorgvuldig geselecteerd aantal fijne en veelal natuurlijk producten voor zowel je paard als jezelf.

New plans | 2024

Dit zijn niet de enige plannen die wij hebben, daarover zullen we steeds iets meer gaan onthullen... Maar het is wel duidelijk dat we ons echt willen gaan richten op zowel paard als mens. Met als hoofdpunten gezondheid, balans, voeding en natuur en tot slot en ook zeer belangrijk; mentale en fysieke gezondheid.

To be continued!

Liefs Sanne en Djune-Ann